Aalto PRO
 

MEMA Pro

Luennoijat | Opiskelijoiden puheenvuoroja | MEMA 2011
 

Opiskelijoiden puheenvuoroja

alander.jpg    Marko Alander
Select Service Partner Finland Oy
Director, Purchasing and Responsibility

Osallistuin vuoden 2010 MEMA-koulutukseen tilanteessa, jolloin organisaationi tehtäväkorteissa tai tulostavoitteissa ei vielä ollut vastaavaa ympäristö- ja vastuullisuusasioille.
Päätyökseni toimin tuolloin Select Service Partner Finland Oy:ssä osto- ja kehitysjohtajana.Sidosryhmiemme kautta törmäsin usein aiheeseen, joka on myös henkilökohtaisen kiinnostukseni kohde – vastuullisuus.

Tutkiessani eri yritysten vastuullisuus- ja ympäristöraportteja törmäsin niissä erilaisiin termeihin ja ympäristölaskennan aiheisiin, jotka eivät suoraan auenneet minulle.Sain samanaikaisesti vinkin MEMA -opintokokonaisuudesta ja ohjelmaa tutkiessani tunnistin nopeasti juuri näitä aihealueita. Luennoitsijat ja kokonaisuuskin vaikuttivat erittäin hyvätasoisilta.Oli tietysti riski ottaa haaste vastaan siitä, että suoriutuu opinnoista työn ohessa, mutta riskinotto kannatti.
Opintoryhmämme koostui laajasta joukosta eri alojen ammattilaisia. Koulutusjaksojen keskusteluissa sekä puheenvuoroissa saikin huomata, että lähestymisemme eri aiheisiin saattoi olla hyvinkin erilainen, mutta pääsääntöisesti kaikki pystyivät haastamaan niin aiheita kuin luennoitsijoitakin.

Meman oppimistehtävät sain monilta osin sovellettua omaan työhöni. Käytin koulutuksen aiheita ja esimerkkejä omassa organisaatiossamme saaden niihin myös välitöntä palautetta.Olimme vuoden mittaan oppineet tunnistamaan useita alueita, joissa teimme hyviä tuloksia, mutta mittarointi ja raportointi puuttuivat. Syksyllä 2010 tarkastellessamme yrityksemme tulevaisuutta, päätimme lisätä strategisiin tavoitteisiimme myös vastuullisuuden raportoinnin sekä toiminnallisia tavoitteita tuleville vuosille kolmella vastuullisuuden osa-alueella.

Marraskuussa 2010 päivitimme myös organisaatiomme tehtävänkuvia ja tämän myötä sain itselleni lisää aikaa aihealueen työstämiseen; toimenkuvaani kuuluvat nyt sekä osto- että vastuullisuusjohtaminen yrityksessämme.Mema koulutus oli vienyt minua siihen suuntaan, joka oli myös henkilökohtaisissa tavoitteissani. Olen siis päässyt tällä osa-alueella ensimmäiseen maaliin ja nyt onkin tekojen aika.

     
fagerlund.jpg   Minna Fagerlund
Ympäristöasiantuntija
Kestävä kehitys ja edunvalvonta
Metsäliitto-konserni

"Kerään tietoja yhtiömme ympäristövaikutuksista ja seuraan saatujen tietojen perusteella kehityksen suuntaa toimialakohtaisesti. Koska toimintaympäristömme on hyvin moninainen, on ympäristöasioiden kokonaisvaltainen hallinta erittäin tärkeää. Kiinnostuin MEMA 2007-koulutuksesta sen tarjoaman laajan sisällön vuoksi. Kaikki kuusi moduulia tarjosivat ajankohtaista tietoa eri osa-alueista, kuten ympäristölainsäädännöstä ja ympäristölaskennasta. Lähipäivät koostuivat mielenkiintoisista, ammattilaisten pitämistä luennoista. Luentojen lomassa keskustelimme ja vaihdoimme ajatuksia eri toimialoja koskevista ympäristökysymyksistä.

MEMA-koulutus on pitkäjänteistä ja erittäin suunnitelmallista. Opintomateriaali, joka sisälsi alan huippujen kirjallisuutta sekä laajoja tehtäväkokonaisuuksia, haastoi pohtimaan ympäristöjohtamista ja ympäristöalan tulevaisuutta laajemmasta perspektiivistä. Lopputyötäni tehdessäni hyödynsin koulutuksen aikana saamaani tietoa sekä omassa työssäni saamaani kokemusta. Näin opiskelu ja työ kulkivat lähes vuoden ajan rinta rinnan."

     
filppula.jpg   Diplomi-insinööri Antti Filppula

Antti Filppula johti ympäristömyötäisen suunnittelun teknologioiden ja metodologioiden kehitysryhmää vuosina 2008-2009 sekä toimi ennen sitä vuosina 1986-2007 tuotekehitys- ja tuotteenhallintayksiköissä lukuisissa asiantuntija- ja päällikkötehtävissä Nokiassa. Hän osallistui MEMA 2007 -koulukseen.

"Hakeutumiseni MEMA-koulutukseen juonsi juurensa henkilökohtaiseen haluun oppia uutta ja kehittää omaa osaamistani vastuullisuuden sekä kestävän kehityksen periaatteet huomioonottavassa teollisessa toiminnassa. Mielestäni MEMA-koulutus tarjoaa varsin laaja-alaisen tietopaketin tästä sekä yleisesti ympäristöasioista antaen näin asiapohjaisia valmiuksia johtaa ympäristöorganisaatioita tai niiden osia sekä paremmin ymmärtää näitä organisaatioita ohjaavia tekijöitä elinkeinoelämän eri alueilla.

Nykyaikana useimmissa työelämän tehtävissä on välttämätöntä omaksua poikkitieteellinen näkemys ja laajentaa osaamista oman ydinosaamisen ulkopuolelle. MEMA -koulutus tarjoaa joustavan polun niille, jotka haluavat lisätä läpileikkauksen vastuullisesta liiketoiminnasta ja ympäristöasioista omaan osaamisrepertuaariinsa. Itse tein näin ja hankin osaamista ympäristöasioiden ja vastuullisen liiketoiminnan periaatteista ydinosaamistani, elektroniikkateollisuuden tuotteistamisesta, täydentämään.

Opintojaksojen lähipäivät toimivat erinomaisina kokemustenvaihtofoorumeina. Koska koulutukseen osallistuvat ihmiset tulevat elinkeinoelämän eri sektoreilta, lähipäivät avasivat uusia näkökulmia vastuullisen liiketoiminnan ja kestävän kehityksen soveltamisesta. Lisäksi itse koin, että lähipäivien ohessa kuhunkin opintojaksoon kuuluvan omatoimisesti opiskeltavan kirjallisuuden huolellinen läpikäynti ja niihin

     
haukkala.jpg   Teresa Haukkala
Viestinnän, ympäristöjohtamisen ja vastuullisen liiketoiminnan asiantuntija

Hakeuduin MEMA-koulutukseen elämäntilanteessa, jossa olin hoitanut kotona kahta pientä lasta ja tehnyt samalla erilaisia viestinnän freelance-töitä esikoiseni syntymästä saakka. Minulla oli takana yli viiden vuoden kokemus viestinnän alalta, josta kolme vuotta päällikkötason tehtävistä. Lisäksi olin tehnyt freelance-toimittajan töitä.

Äitiyslomieni jälkeen paluu takaisin pelkkiin viestinnän tehtäviin ei tuntunut enää mielekkäältä. Kaipasin enemmän sisältöä työtehtäviini sekä mahdollisuuden omalta osaltani olla tekemässä parempaa ja vastuullisempaa maailmaa. Lisäksi mietin, millä tavalla voisin yhdistää aiemmat koulutukseni ja kokemukseni uusiin opintoihini.

Olen aina ollut kiinnostunut ympäristöasioista – lukioaikoinanikin 1980-luvun lopulla äidinkielen aineeni käsittelivät usein kasvihuoneilmiötä ja Amazonin sademetsiä. Sittemmin opiskelin valtiotieteiden maisteriksi Helsingin yliopistossa, jossa opintoihini kuului myös ympäristöpolitiikan kursseja. Suoritin myös yritysjohtamisen erikoistumisopinnot Kymenlaakson ammattikorkeakoulussa ja olin jo pitkään halunnut yhdistää yhteiskunnan tuntemukseni ja liiketalouden opintoni.

Olin seurannut ilmastonmuutosta tiedotusvälineiden kautta jo pitkään, etenkin asuessamme Skotlannissa yhden kevään ajan; Isossa-Britanniassa ilmastonmuutoksesta käytiin jo paljon aiemmin keskustelua laajemmassa mittakaavassa kuin Suomessa. Siksi olikin onnenpotku, kun vastuullisen yritystoiminnan verkosto Finnish Business & Societyllä (FiBS) oli tarjota minulle yhteistyöprojekti nimenomaan ilmastonmuutoksesta MEMA-koulutukseeni kuuluvan lopputyön aiheeksi. Tutkimukseni rajautui käsittelemään ilmastonmuutosta liiketoimintamahdollisuutena erityisesti asiakkaan näkökulmasta.

MEMA-vuoden aikana opin valtavasti asioita. Kurssit olivat erittäin hyviä, opettajat ja vierailevat luennoitsijat hyvin asiansa tuntevia ja innostavia. Oppimistehtävät olivat vaativia, mutta erityisesti kaltaiselleni tutkija-/kirjoittajatyypille hyvinkin soveltuvia, sillä niissä sai lukea paljon kirjallisuutta, analysoida ja soveltaa oppimaansa käytännössä. Päädyin tekemään tehtävät hyvin pitkälti öiseen aikaan lasten nukkuessa, koska ne vaativat kuitenkin sen verran keskittymistä ja ajattelua, ettei se olisi onnistunut lasten hälistessä ympärillä. Kursseilla käytiin myös paljon hyviä, hauskoja ja hyödyllisiä keskusteluja sekä tehtiin uusia tuttavuuksia. Kiinnostukseni ympäristöasioihin ja kestävän kehityksen kysymyksiin sai lopullisen vahvistuksen MEMA-koulutuksessa ja muiden alalla toimivien kanssa verkostoituminen on myös tietysti kullankallista.

Minut on otettu uudella alallani erittäin positiivisesti vastaan. Pääsin esittelemään yhteistyössä FiBSin ja Fountain Parkin kanssa tekemäni verkkohaastattelun pohjalta kirjoittamani raportin tuloksia FiBSin CSR Forum Finland 09 – Ilmastonmuutos liiketoimintamahdollisuutena -seminaarissa marraskuussa 2009 (linkki raporttiin: http://www.fibsry.fi/images/stories/ilmastonmuutos%26asiakas.pdf). Tämän lisäksi olen kirjoittanut yhden artikkelin ilmastonmuutoksesta liiketoimintamahdollisuutena Tilastokeskuksen Tieto&trendit-lehteen (linkki verkkosivuversioon: http://tilastokeskus.fi/artikkelit/2010/art_2010-02-18_005.html) ja syksyllä minulta tulee kirja-artikkeli Liisa Rohwederin ja Anne Virtasen toimittamassa ja Gaudeamuksen julkaisemassa ilmastonmuutoskirjassa. Työnhaku on käynnissä ja vastaanotto ollut hyvin kannustava, mutta taloudellisen taantuman takia rekrytoinnit tuntuvat olevan jäissä yhdellä jos toisellakin organisaatiolla. Olen kuitenkin varma, että minulle vielä löytyy sopiva paikka. Sillä välin jatkan asiantuntijakirjoittelua ja olenpa harkinnut jatko-opintojenkin aloittamista samasta aiheesta. Tulevaisuus on siis vielä avoin, mutta tuntuu silti valoisalta: olenhan löytänyt "oman juttuni".

     
hirvela.jpg   Jussi Hirvelä
Konsernin brändi- ja viestintäjohtaja
Luja-yhtiöt

Olen viimeisen kymmenen vuoden aikana alkanut kiinnittää huomiota enemmän ja enemmän kestävän kehityksen asioihin. Lopullisen "heräämiseni" vastuullisuuteen liittyviin asioihin koin joskus kuutisen vuotta sitten työskennellessäni mainostoimiston johtajana ja pureutuessani erään asiakas-casen yhteydessä perinpohjaisesti ympäristöasioihin. Tällöin syntyi myös halu ja kipinä vaikuttaa asioihin omalla ydinosaamisellani, jotka ovat markkinointi, viestintä ja brändäys.

Sain mahdollisuuden siirtyä konsernin brändijohtajaksi suureen rakennusalan yhtiöryppääseen, Luja-yhtiöihin. Rakennusala on siinä mielessä keskeisessä roolissa ilmastonmuutosta ehkäisevässä työssä, että rakennettu ympäristö kuluttaa noin 40% käytetystä energiasta ja se myös tuottaa saman verran kasvihuonepäästöistä. Olen onnellinen, että pääsen nyt vaikuttamaan Luja-yhtiöiden kestävän liiketoiminnan kehitystyöhön kautta ympäristön kannalta merkittäviin asioihin. Viestintäfunktion johtajana myös yritysvastuuraportointi kuuluu vastuulleni. Työssäni syntyi tarve hakea lisää tietoa ja osaamista ympäristö- ja vastuullisuusasioihin liittyen ja siksi hakeuduin MEMA-kurssille.

MEMA antoi kattavan kuvan ja koulutuspaketin kestävän liiketoiminnan kaikista osa-alueista. Eniten kiinnosti etukäteen kuulla alan johtavien asiantuntijoiden näkemyksiä vastuullisen liiketoiminnan strategioista ja työkaluista sekä tietenkin taustastani johtuen myös ympäristöviestinnästä ja –markkinoinnista. Huomasin kuitenkin yllätyksekseni, että etukäteen hieman tylsäksi arvioimani ympäristölaskentatoimi oli niinkin mielenkiintoista ja myös silmiä avaavaa. Jälkikäteen voin sanoa, että kaikki kurssin modulit olivat mielettömän hyviä ja jopa innostavia.

Erityisen antoisia olivat myös lähiopetuspäivien tauoilla käydyt keskustelut muiden oppilaiden kanssa. Oli mielenkiintoista vertailla ja kuulla miten yritysvastuullisuutta edistetään muissa yrityksissä. Myös luennoissa oli runsaasti mielenkiintoisia case-esityksiä eri yrityksistä ja sainkin niistä runsaasti ajatuksia ja ideoita sovellettavaksi Luja-yhtiöissä. Ympäristöasiat ja vastuulliseen liiketoimintaan liittyvät asiat ovat tällä hetkellä erittäin kuuma aihe ja asian tiimoilta saadaan koko ajan uutta tietämystä. MEMA-kurssi on mielestäni hyvä tietojen päivitysfoorumi myös pidempäänkin asioiden parissa työskennelleille.

Täytyy sanoa, että MEMA-kurssiin panostamani ajallinen ja työnantajani taloudellinen investointi olivat erittäin kannattavia. Esimerkiksi kirjallisista oppimistehtävistä on ollut konkreettista hyötyä työnantajalle jopa niin, että erään tehtävän aikana syntyneestä ideasta saattaa tulla Lujalle tulevaisuudessa kenties miljoonabusiness.

     

kaustia.jpg

 

  Hanna Kaustia
Itella Oyj, Director, Corporate Environment

"Osallistuin vuoden 2008 Mema-koulutukseen tilanteessa, jossa olin jo puolisen vuotta työskennellyt ympäristöasioiden parissa ns. oman toimen ohella. Päätoimisesti vastasin strategiaprosessin kulusta ja kehitin siihen liittyviä työtapoja. Ympäristöasioiden kehittäminen kärsi ilmeisestä ajanpuutteesta. Henkilökohtaisesti kaipasin myös lisää tietoa erityisesti nopeasti kehittyvästä ympäristölaskennasta ja –raportoinnista, -viestinnästä ja -markkinoinnista.

Tuossa ajankäyttötilanteessa koulutukseen sitoutuminen oli tietysti riski. Jälkikäteen sanottuna riski kannatti ehdottomasti ottaa – todennäköisesti en muuten nyt olisi missä olen. Laajan tiedollisen antinsa lisäksi Mema-koulutuksen suurinta antia oli kuulla ja keskustella ympäristöjohtamisen, ja laajemminkin vastuullisuuden johtamisen, tilanteesta ja haasteista muilla toimialoilla. Kurssilaiset olivat aktiivisia keskustelijoita, mikä piristi luentoja – eikä päästänyt luennoitsijoita helpolla!

Meman opppimistehtävät (joiden tekeminen minulla venyi kyllä usein pikkutunneille) olivat lähes poikkeuksetta helposti sovellettavissa ihan oikeisiin työhön liittyviin asioihin. Koulutuksen aikana syntyi perusta ympäristölaskentamme kehittämispoluksi ja vihreän tuotekehityksen suuntaviivat. Koulutusta seuraavana vuonna nämä ideat jo toteutuivat, ja itse siirryin koulutuksen jälkeen täyspäiväisesti ympäristöasioiden pariin, johtamaan konsernin ympäristöohjelmaa. Mema-koulutus ei toki ollut mikään urakehitysautomaatti, mutta minun kohdallani koulutus vahvisti motivaatiotani siitä, että haluan jatkossakin työskennellä nimenomaan ympäristöasioiden parissa."

     
   

Lauri Kulonen
Oy Hartwall ab, Turvallisuuspäällikkö, ympäristönsuojeluvastaava

"Lähdin opiskelemaan MEMA-koulutusohjelmaan vuonna 2010, koska koin tarvitsevani työtehtävässäni yhä laaja-alaisempaa tuntemusta vastuullisen liiketoiminnan eri osa-alueista. Koulutusohjelmassa käsiteltiinkin vastuullisuutta ympäristönsuojelun, sosiaalisten kysymysten sekä talouden näkökulmista. Teoriapohjaani yrityksen vastuullisuudesta kartutin osallistumalla lähiopetuspäiville, niiden aikana pidetyille asiantuntijaluennoille ja tehtyihin ryhmätehtäviin sekä laatimalla kaikki koulutusohjelman puitteissa tarjotut oppimistehtävät ja lopputyön.

Erityisesti oppimistehtävissä ja lopputyössäni pääsin pohtimaan teorian soveltamista työelämän käytännön vastuullisuuskysymyksiin, minkä näen omalla kohdallani suurimpana lisäarvotekijänä, jonka koulutusohjelma tarjosi. Saavutin nähdäkseni oppimistavoitteeni ja lisäksi uskon myös työnantajani hyötyneen opinnoistani, koska oppimistehtävät eivät jääneet vain teoreettisen pohdinnan tasolle. Teorian pohdinta tieteellisellä otteella on mielestäni tärkeää ja teen sitäkin mielelläni, mutta MEMA tarjosi minulle myös muuta eli käytännön vastuullisuuskysymyksiin vastauksia. Omalla kohdallani sovelsin MEMA:ssa käsiteltyjä aiheita erityisesti  yrityksen ympäristönsuojelun kysymyksiin sekä yritysturvallisuuteen sosiaalisen vastuullisuuden näkökulmasta."

     
melkas.jpg   Heidi Melkas
Sanoma-konsernin strateginen kehitys

Osallistuessani MEMA:an organisaatiossamme oli alkamassa suurempi yritysvastuun strateginen kehityshanke. Tavoitteenamme oli kehittää yritysvastuun strategista suunnittelua, ja vahvistaa viestintää tärkeimmille sidosryhmillemme. MEMA antoi paljon avaimia suunnittelutyöhön ja tuki käynnissä olevaa työtä teorialla ja konkreettisilla esimerkeillä. Ohjelma lähti usein liikkeelle ympäristöasioista mutta esimerkkejä, toimintatapoja ja malleja oli helppo soveltaa laajempaan yritysvastuun kenttään.

Ryhmän kesken käydyt keskustelut ja esimerkkien jakaminen olivat parasta antia, sillä eri lähtökohdista ja organisaatioista tulevat ihmiset pystyivät sparraamaan toisiaan. Ohjelma rullasi eteenpäin melko tiivistahtisesti mutta en missään vaiheessa kokenut sen olevan liian työläs, sillä osiot olivat vaihtelevia ja kesätauko antoi aikaa hengähtää.

Näin MEMAn päätyttyä koen olevani monta asiaa viisaampi ja osaavani etsiä laaja-alaisesti lisätietoa ympäristöasioista ja yritysvastuusta. Nopeasti kehittyvällä alalla on tarpeen pitää tuntosarvet jatkuvasti pystyssä.

     
moisio.jpg   Henna Moisio
HK Ruokatalo Oy
Laatuvastaava

Osallistuin vuoden 2010 järjestettyyn MEMA-koulutukseen. Vuoden 2010 alussa työnkuvani muuttui niin, että pääsin osallistumaan HK Ruokatalon ympäristövastuullisuusprojekteihin ja vastuulleni tuli niiden koordinointi ja vetäminen.

MEMA-koulutus vastasi suoraan tarpeeseeni saada lisää tietoa ja oppia vastuullisuusasioista, sekä etenkin ympäristövastuullisuuteen liittyvistä seikoista. HK Ruokatalo on mukana monessa tutkimusprojektissa ja raporteissa esiintyi sanoja ja termejä joiden merkitys ei ollut minulle suoraan aivan selvä. MEMA-koulutuksen opetus ja case-tapaukset vastasivat moneen jo miettimääni kysymykseeni ja toivat minulle uusia näkökulmia jo oppimiini asioihin.

Koulutuksen lähipäivät olivat minulle koko opintokokonaisuuden parasta antia. Opintoryhmämme koostuu monien eri alojen ammattilaisista ja monesti keskinäiset keskustelumme ja pohdintamme olivatkin parasta antia koko päivässä. Huomasin nopeasti, että vaikka osallistujia oli monilta aloilta, oli vastuullisuuteen ja vastuulliseen liiketoimintaan liittyvät haasteet kaikille yhteisiä ja tuttuja.

Koulutus oli työläs suorittaa työn ohessa, mutta jälkikäteen arvioituna, se oli kaiken työnteon ja HK Ruokatalon taloudellisen sijoituksen arvoinen. Oppimistehtävät pystyi helposti soveltamaan omaan yritykseen ja suurimman hyödyn koin saavuttavani, kun pääsin tehtävän muodossa soveltamaan oppimaani jo aikaisemmin havaitsemaani ongelmaan ja viemään sitä eteenpäin.

     
talvo.jpg   Markku Talvo
Nokia Oyj, Senior Manager, Environmental Reporting


"Olen jo hyvänmatkaa seitsemättäkymmentä käyvä tietotekniikan tuore insinööri, jonka työsarkana Nokiassa on pienen "Environmental Materials Reporting" - osaston päälliköiminen. Harrastukseni ovat olleet kautta aikojen v-alkuisia kuten viini, viski, viulunsoitto, vieraat kielet, johon listaan toi MEMA-kurssille osallistuminen onnekseni yhden y-alkuisen - siis ympäristötieteet. Tästä harrastuksesta on sittemmin tullut intohimo jo vähän hiipuvien muiden himojen lisäksi/tilalle.

Osastoni kerää Nokian tuotteisiin liittyvää yhtiönsisäistä tietoa koskien tuotteiden, niiden akkujen, pakkausten ja lisälaitteiden painoja, materiaaleja yms. Tämä tieto on meiltä saatavissa vientimaiden maahantuojaorganisaatioille toimitettavaksi tarvittaessa ko. maan kierrätyskumppaneille ja ympäristöviranomaisille. Viranomaiset käyttävät tietoa tuonnin ympäristöveron keräämisperusteena, kierrätyksen suunnittelussa jne. Keräilyn ja kierrätyksen hoitavat paikalliset yhteistyökumppanit tarvitsevat tietoja laskutukseen, ympäristöraportointiin jne. Tämän työn lisäksi osastomme opastaa yhteistyökumppaneita ympäristöasioiden hallinnassa, ympäristönhallintajärjestelmien perustamisessa sekä tutkii lähinnä oman yrityksen logistiikan aiheuttamaa hiilijalanjälkeä tarkoituksena pienentää sitä mahdollisuuksien mukaan.

Aluksi pelottavalta kuullostavasta, vaikuttavan otsikon "Master of Environmental Management and Accounting" omaavasta koulutuksesta muodostui omalla kohdallani varsinainen silmien avaaja. Tämä siinä mielessä, että vaikka jo viime vuosituhannelta lähtien olen ollut ympäristöasioissa kiinni - ensin vasemmalla kädellä ja myöhemmin molemmilla käsillä – tunnistin ennen MEMA-kurssia yrityksen vastuullisen liiketoiminnan peruspilareista vain ympäristövastuun. Kaksi muuta peruspilaria, sosiaalinen ja taloudellinen, saivat merkityksensä vasta MEMAssa. Ympäristövastuuasioissakin olin kiinnostunut lähinnä asioista, jotka liittyivät myymiemme tuotteiden ekologiseen jalanjälkeen.

Kurssilla opittuja asioita, joita olen välittömästi voinut käyttää työssäni hyväksi on muun muassa sen käsitteistön ymmärtäminen, joka liittyy kestävään kehitykseen. Ympäristönhallinta yksinään on jo valtava määrä käsitteitä ja lyhenteitä, puhumattamaan sosiaalisen ja taloudellisen ulottuvuuden mukanaantuomista – enemmän ehkä yritysympäristöön liittyvistä – käsitteistä.

Varsinkin pörssiyhtiöt ovat aloittaneet raportoimaan kestävän kehityksen kehityksestään käyttäen GRI- menetelmää (Global Reporting Initiative). Kilpailijoiden kestävän kehityksen "kirjanpidon" ymmärtämiseksi, tämän aiheen opiskelu oli erinomaisen opettavaista, ja suoraan käytäntöön hyödynnettävissä.

Ympäristönhallintajärjestelmän opiskelu ja pystytys oli aihe, jonka oppeja olen useasti suoraan hyödyntänyt Nokian yhteistyökumppaneita aiheeseen kouluttaessani. Tässä yhteydessä onkin eräänä tärkeänä kurssin antina se noin 100 Mbyten paketti dokumentteja ja power pointteja, joita hävyttömästi hyväksikäytän edelleen koulutuksissani ja opiskelussani.

Tärkeä ja hyödynnettävissä oleva asia oli myös kotitehtävät, jotka aina jotenkin liittyivät omaan työnantajaan ja työsarkaan. Ne panivat katsomaan oman "pesän" asioita huomattavasti tarkemmin ja kriittisemmin.

Laiskahkona yksilönä, en jaksa nyt listata enempää soveltamiani MEMA-oppeja, mutta tyydyn vain vaatimattomasti toteamaan sen tosiseikan, että MEMA-kurssin suoritettuani, on Dow Jones Sustainability Indexes (DJSI) kahtena peräkkäisenä vuonna julistanut Nokian suuryritysten kestävän kehityksen aktiviteetteja mittaavan tilaston oman kategoriansa voittajaksi. Minusta tämä on varsin vakuuttava todiste siitä, että MEMA oli kaikinpuolinen menestys. Totuuden nimissä on kuitenkin todettava, että samalla MEMA-kurssilla oli lisäkseni muitakin nokialaisia.

Kurssi oli varsin vaativa, mutta kuukausi lähipäivien välillä oli useimmiten riittävä joskus työläidenkin kotiläksyjen tekemiseen. Opetus oli hyvä+, joka tarkoittaa, että välillä asiat menivät yli hilseen. Toisaalta taas silloin harvoin, kun jonkun opintojakson opetus jätti toivomisen varaa, oli opetuksena se, että itse osaa välttää kyseistä opetustapaa."

Viimeksi päivitetty: 06.06.2011 . Sivusta vastaa: webmaster-aaltopro [a] aalto.fi
Aalto PROn päätoimipaikka: Dipoli-talo | PL 18 000, 00076 AALTO (Otakaari 24, 02150 Espoo).