Knowledge Asset Management Tietopalvelukoulutus

34. Tietojen hallinta - tietoasiantuntijakoulutus 2001-2002 ryhmätyön tiivistelmä

Aki Hietanen, Anne Niemi. Pertti Nummela

TIETOA JULKISELTA SEKTORILTA

Erikoistyö 49 sivua
34. Knowledge Asset Management Tietopalvelukoulutus 2001-2002

Teknillinen korkeakoulu, Koulutuskeskus Dipoli, Espoo 2002
Dipoli-raportit / Dipoli Reports C 2002:3
ISBN: 951-22-6002-6 ISSN: 1458-4867

Tiivistelmä

Työn tarkoituksena on ollut perehtyä julkisen sektorin tiedon saatavuuteen ja käyttöön Euroopan unionissa ja Suomessa.

Työssä selvitellään Euroopan unionin piirissä käytyä julkisen sektorin tietoa koskevaa keskustelua aina 1980-luvulta nykypäivään, Euroopan unionin käynnistämiä hankkeita julkisen sektorin tiedon saatavuuden ja hyödyntämisen parantamiseksi sekä EU:n oikeudellisen tiedon maksutonta ja maksullista jakelua.

Suomen osalta on julkisen sektorin tietoa tarkastelu kolmesta näkökulmasta: julkisuusperiaatteeseen pohjautuvaa tiedon saatavuutta, valtion maksuperustelakiin perustuvaa hinnoittelua sekä julkisen sektorin tiedon kaupallista hyödyntämistä ajoneuvotietojen ja säädöstietomarkkinoiden osalta.

Vaikka julkisen sektorin tiedon jakelua ja kaupallista hyödyntämistä koskevaa keskustelua on käyty Euroopan unionissa vilkkaasti 1980-luvulta lähtien, periaatteet ovat varsin vähän muuttuneet. Toistuvasti on tuotu esiin, että eurooppalainen tietoala on amerikkalaista kilpailijaansa heikommassa asemassa ja Vihreä kirja v. 1999 sekä komission tiedonanto v. 2001 ovatkin täsmentäneet tiedon hyödyntämisen toimintalinjoja eurooppalaisen tietoalan aseman parantamiseksi. On myös todettu, että julkisen sektorin tulisi poistaa lainsäädännölliset tai muut perusteettomat esteet julkisen sektorin tiedon käytölle ja hyödyntämiselle yksityisellä sektorilla. Suuria muutoksia julkisen sektorin tiedon kaupallisen hyödyntämisen edellytyksiin ei kuitenkaan ole komission v. 2002 alussa julkaisemassa työpaperissa esittämästä lainsäädännöstä huolimatta odotettavissa, sillä nykyisiin sopimusjärjestelyihin ei komission ehdotuksen mukaan tultaisi puuttumaan.

Vertailtaessa lainsäädäntötiedon jakelua Euroopan unionin ja Suomen välillä ei ole havaittu merkittäviä eroja. Lainsäädännön sähköinen jakelu on kehittynyt nopeasti ja Suomi on ollut monessa asiassa edelläkävijänä.

Julkisen sektorin tiedon jakelusta ja hinnoittelusta Suomessa on keskusteltu aina 1990-luvun alusta lähtien, mutta näköpiirissä ei ole uudistuksia, joissa Euroopan unionin linjauksia tiedon jakelussa ja hinnoittelussa otettaisiin huomioon. Julkisuuslaki ja hyvä tiedonhallintatapa ovat näyttäneet vaikuttaneen viranomaisten tiedonjakeluun.

Asiasanat: julkinen sektori, tiedon saatavuus, kaupallinen hyödyntäminen, tietomarkkinat, Euroopan unioni.