- Opintojen tukeminen ja opetuksen kehittäminen opintopolun eri vaiheissa
  maanantai, 02.01.2012


> Hankkeen teemat > Opintojen alkuvaihe


Muutoksen keihäänkärki: Opintojen alkuvaiheen ohjaus

Pekka Hiippala, Vaasan yliopisto, pj., työryhmän vetäjä
Janne Ahtinen, Turun AMK
Ulla Forsström, Metropolia

Tämän OTE-projektin keihäänkärjen tavoitteena on edistää opiskelun sujuvaa käynnistymistä sekä opintojen liikkeelle lähtemistä ikään kuin ”raiteilla”. Tavoitteena on että opiskelija saisi opintojen alkuvaiheessa tarvitsemaansa tukea opintojen käynnistymiseen. Tavoitteisiin kuuluu että opiskelijan opintojen etenemisen esteenä ei missään vaiheessa olisi tuen puute eikä hän putoaisi ”pois kelkasta” vaan siirtyminen suorittamaan seuraavia kursseja sujuisi luonnollisesti eikä suorituksia myöskään jäisi rästiin. Myös opiskelijan sitouttamista oppilaitokseen ja omaan oppiaineeseen sekä ryhmäytymistä opiskelijatovereiden kanssa pyritään edistämään. Tehtävien toimenpiteiden toivotaan myös vähentävän opintojen keskeyttämisiä. Tavoitteisiin pyritään kartoittamalla olemassa olevia hyväksi todettuja käytänteitä, parantamalla / kehittämällä uusia käytänteitä ja lopulta yhtenäistämällä käytänteitä valtakunnallisesti.

Opintojen alkuvaiheen ohjauksen tukemista on Vaasan yliopistossa toteutettu panostamalla sekä tutorointiin että opettajatutorointiin. Vertaistutorointia on muutenkin kehitetty vuosittain joten erityisesti opiskelijoidenkin toivoma opettajatutorointi täytyy saada osaksi toimintaa. Tietotekniikan yksikössä on panostettu erityisesti HOPS-ohjauksen kehittämiseen ja otettu käyttöön HOPS-työpaja. Orientoivat opinnot hankkeeseen osallistuvissa eri yksiköissä otetaan tarkasteluun ja vertailuun ja niistä pyritään muodostamaan yhtenäinen selkeä kokonaisuus, jonka toteutusmuodot ja ajankohdat mietitään tarkasti.

Opintojen mahdollisimman sujuvaa etenemistä tuetaan muodostamalla tutkintoon kuuluvista opinnoista sujuva jatkumo siten, että opiskelijoille laaditaan lukuvuosittain mallilukujärjestykset, jota noudattamalla opiskelutaakka on tasainen, opetus ei mene ajallisesti päällekkäin ja opiskelija valmistuu ohjeellisessa valmistumisajassa; tekniikan kandidaatiksi kolmessa vuodessa.

Tekniikan alalla tärkeän matematiikkapainotteisen opintojen alun toteutusvaihtoehtoja mietitään. Vaasan yliopistossa hyväksi todetun Johdatus matematiikan opintoihin -opintojakson toteutus kuvataan ja ”matikkakanootit” harjoitusten ohjausmuotona kuvataan ja pyritään järjestämään pysyväksi. Matematiikan kursseille laaditaan enemmän substanssiin liittyviä esimerkkejä. Tietotekniikan hyödyntämistä matematiikan opetuksessa on jatkuvasti lisätty. Matematiikan opetuksen kehittämisen tiimoilta on järjestetty kaksi seminaaria vuonna 2010, toinen Vaasassa ja toinen Tampereella.

Alkuvaiheen teeman kanssa toimivat ihmiset ovat tehneet tiivistä yhteistyötä Lappeenrannan joustavan opetuksen keihäänkärjen kanssa. Samoin yhteistyötä on tehty Oulun kanssa opetusohjelmien pullonkaulat – keihäänkärjessä ja Vaasan yliopiston teknillinen tiedekunta on päättänyt ottaa käyttöön pullonkaulojen havaitsemiseen tarkoitetun Etana-ohjelman.